Jan 21

IKEA

Posted in Okategoriserade      9 Comments »

Tjoho

Mitt största, och ända, problem just nu är att jag är jet-laggad och därmed blir trött/pigg på obekväma tider. I morse vaknade jag t.ex kl kvart i fem. Det var dock inte mitt ända problem i morse, då jag glömt sätta på varmvattnet. Det blev med andra ord en snabbdusch innan jag gick för att möta Magnus och hans sekreterare Izzie kl 9 för att åka till IKEA. På kinesiska heter IKEA ”I Jia”. ”I” för ”I”kea och Jia dels eftersom det låter ganska likt ”KEA/KIJA” och därför att jia betyder hem/familj. Jag köpte hur som helst en madrass och sängkläder till min dubbelsäng och lite kökstillbehör.

Genom att studera klädseln på människorna i varuhuset kan jag konstatera att IKEAs kinesiska kunder har det gott ställt. Överhuvudtaget kan jag konstatera att alla prat om den kinesiska medellassens köpkraft inte bör underskattas. Det finns gott om kinseser som har råd att köpa ungefär samma saker vi nyttjar i Europa. För övrigt kan jag berätta att köttbullarna smakar precis som dem gör på IKEA i Malmö. Nedan en bild som visar en korsning i närheten av IKEA som i alla fyra hörn av sig har shoppingcenter i ganska mycket större än NK i storlek som bara säljer elektronik. Vägen är 5+5-filig…

Zhaojiabang Rd

Idag har jag dessutom köpt en Blackberry (d.v.s. en mobiltelefon) eftersom Telia inte tillåter att man byter SIM-kort i sina iPhones. Dessutom hjälpte Izzie mig att på polisstationen införskaffa en kopia av mitt uppehållstillstånd.

Till middag köpte jag thaimat på en restaurang 3 min från min port. Inom en femminutersradie finns säkert 5 restauranger med olika former av asiatisk matlagning. Detta eftersom jag bor mitt i området Huacao Town (som är en del av Minhang, som i sin tur är en statsdel i västra Shanghai), där det bor mycket långnäsor beroende på att alla internationella skolor är belägna här i närheten. Detta förklarar också varför en del varor i mataffären är förvånansvärt dyra jämfört med vad medelkinesen skulle ha råd med. Keloggsflingor kostar cirka 50 kr. En chipspåse 30 kr. En liter mjök kostar cirka 25 spänn (vilket beror på att den kommer från Nya Zeeland). Nog om det, jag får helt enkelt hitta en annan mataffär.

Auf wiedersehen/Zaijian

9 comments so far

 1. pappa
  21:22 - 1-22-2011

  Mors Felix,

  Trevligt och mycker intressant att följa dina observationer om smått och stort. Tack för att du håller oss informerade.

  Tror även att detta kommer att vara värdefullt för dig själv i framtiden – att kunna gå tillbaka och ha denna dagboksblogg som minnesstöd. Tro mig – utan dessa anteckningar kommer mycket att flyta samman och att du helt enkelt kommer att minnas fel.

  Hemma rullar allt sig vanliga lunk – vi/jag reser med dig via denna blogg!

  Take care

  Pappa

 2. pappa
  21:16 - 1-22-2011

  Hej Felix,

  kul och intressant att läsa om dina observationer i Shanghai. Tror oxå att detta för dig själv, i framtiden, kommer att vara värdefullt att ha dokumenterat.
  Hemma rullar allt på i sin vanliga lunk – vi ”reser” med dig via dina observationer.

  Vi ser framemot fler,

  Take care !

 3. mamma
  05:22 - 1-22-2011

  Tack för att du skriver så ofta. Vill gärna prata med dig i morgon.
  Kram!

Leave a Reply


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Your Details

Your Comment
« Tillbaka till textkommentarer

Felix i Shanghai